Άγιος Πορφύριος

ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ

Άγιος Πορφύριος: γράφει ο Δημήτρης Βασιλείου

Σήμερα 2 Νοεμβρίου η εκκλησία μας τιμά έναν από τους πλέον σεβάσμιους και βαθιά ουσιαστικά σκεπτόμενους γέροντες της σύγχρονης ορθοδοξίας. Ο Άγιος Πορφύριος υπήρξε πρότυπο για πολλούς χριστιανούς.

ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Ο λόγος του σοφός όπως το: «Τίποτε δεν είναι τυχαίο. Στενοχώρια και ασθένειες».

-Να ξέρεις, παιδί μου, τίποτε δεν έγινε εική και ως έτυχε. Όλα έχουν τον σκοπό τους. Και τίποτα δεν γίνεται χωρίς να υπάρχει αιτία. Ούτε μια πευκοβελόνα δεν πέφτει από το πεύκο αν δεν θέλει ο Θεός. Γι’ αυτό θα πρέπει να μη στενοχωριέσαι για ότι σου γίνεται. Έτσι αγιαζόμαστε.

Να! Εσύ στενοχωριέσαι με τα πρόσωπα του σπιτιού σου και βασανίζεσαι. Πότε με τη γυναίκα σου και πότε με τα παιδιά σου. Αυτά είναι όμως που σε κάνουν και ανεβαίνεις πνευματικά ψηλά…

Αν δεν ήσαν αυτοί, εσύ δεν θα προχωρούσες καθόλου. Σου τους έχει δώσει ο Θεός για σένα. Μα θα μου πεις -συνέχισε ο γέροντας- είναι καλό να υποφέρουμε από τους αγαπημένους μας;

Άγιος Πορφύριος

ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ: ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

-Ε! Έτσι το θέλει ο Θεός. Και εσύ είσαι ευαίσθητος πολύ. Από τη στενοχώρια σου, σου πονάει το στομάχι σου και η κοιλιά σου εκεί χαμηλά.

–Ναι, μα είναι κακό, παππούλη, να είναι κάποιος ευαίσθητος;

 Ναι, είναι κακό να είναι κανείς πολύ ευαίσθητος σαν εσένα, Γιατί με τη στενοχώρια δημιουργείς διάφορες σωματικές αρρώστιες. Δεν ξέρεις ακόμα ότι και όλες οι ψυχικές αρρώστιες είναι δαιμόνια;

– Όχι…

– Ε, μάθε το τώρα από μένα.

ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ: Η ΣΦΗΝΑ

Βρισκόμαστε σε έναν οικισμό Ποντίων. Από τις απογραφές του 1940 έφερε το όνομα Σφήνα. Ως μέρος της τότε κοινότητας Λεπενούς. Μετονομάστηκε σε Κυψέλη το 1986.Σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης, αποτελεί την τοπική κοινότητα Κυψέλης. Υπάγεται στη δημοτική πλέον ενότητα Στράτου του Δήμου Αγρινίου. Σύμφωνα με την απογραφή 2011 έχει πληθυσμό 374 κατοίκους.

Το Γενάρη που μας πέρασε δέχθηκε μία μεγάλη κακοκαιρία με αποτέλεσμα να γκρεμιστούν μερικά από τα πρώτα προσφυγικά σπίτια. Ζημιές έπαθε και η εκκλησία της Θεοτόκου.

Έπεσε η «Ακρόπολη της Σφήνας» λένε οι κάτοικοι. Δεν έχουν τέλος οι ζημιές που σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου. Στην Κυψέλη Αγρινίου η σημερινή κακοκαιρία γκρέμισε και ένα από τα πρώτα προσφυγικά σπίτια.

Το γεγονός προκάλεσε θλίψη στους κατοίκους αφού πρόκειται για ένα από τα εμβληματικά κτίσματα που υπήρχαν στο χωριό.

Άγιος Πορφύριος

ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ: ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ

Στίς παρυφές του πρόσφατα αναγέρθηκε ένα εκκλησάκι προς τιμήν του Αγίου Πορφυρίου.

Όπως έχουμε τονίσει μέσα από την σειρά αυτών των κειμένων σκοπός μας, παράλληλα με τον εορτάζοντα να δείξουμε και τα άλλα στοιχεία. Όχι μόνο αναδείξουμε τον εορτάζοντα άγιο. Επίσης και τα λιγότερο γνωστά μοναστήρια, ναούς και παρεκκλήσια. Αυτά που έχουν αφιερωθεί στην μνήμη του. Κυρίως σε λιγότερο γνωστές περιοχές της πατρίδας μας. Μέσα από τις ιστορίες και τις παραδόσεις της κάθε περιοχής.

ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ: Ο ΑΓΙΟΣ

Ο όσιος Πορφύριος, γεννήθηκε το 1906. Από ευσεβείς και πολύ φτωχούς γονείς στο χωριό Άγιος Ιωάννης Καρυστίας Ευβοίας. Στο σχολείο πήγε μέχρι Β΄ Δημοτικού. Τα γράμματα, όπως μου είπε, τα έμαθα διαβάζοντας το Ευαγγέλιο και τα λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας. Ο πατέρας του είχε πάει να δουλέψει στη διώρυγα του Παναμά. Για να συντηρήσει την οικογένειά του. Ο μικρός Ευάγγελος – αυτό ήταν το όνομα του γέροντα – δούλευε στα χωράφια. Έβοσκε τα λιγοστά πρόβατά τους στις πλαγιές του χωριού. Εκεί διάβαζε και το βίο του αγίου Ιωάννου του Καλυβίτη. Τόσο πολύ τον συνεπήρε η αγία μορφή του Οσίου, που άρχισε να σκέπτεται να το μιμηθεί.

Είναι γεγονός ποια η μεταφορά και η τοποθέτηση προκάτ Ιερού Ναού προς τιμήν του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου. Ο βυζαντινός ναός έχει τοποθετηθεί σε λόφο στα βορειοανατολικά της Κυψέλης Αγρινίου. Μόλις τρία λεπτά με το αυτοκίνητο από τον κεντρικό δρόμο.

Στις φωτογραφίες θα δούμε την μεταφορά, την τοποθέτηση και το τελικό αποτέλεσμα. Ο ναός είναι ο πρώτος στην μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας που τιμάται στον Άγιο Πορφύριο.

Άγιος Πορφύριος

ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ: Η ΓΙΟΡΤΗ

Ο Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης θεωρείται κατά πολλούς Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας. Σήμερα 2 Δεκεμβρίου. Εγκαταστάθηκε στα Καυσοκαλύβια. Έγινε υποτακτικός σε ένα κελί. Σε δύο πολύ καλά και αυστηρά γεροντάκια. Έζησε μαζί τους 5-6 χρόνια. Έμαθε την καλογερική. Την «άκρα» και «χαρούμενη» όπως έλεγε, υπακοή. Την καθαρή αγάπη του Θεού. Δέχθηκε -άδολο και αγνό παιδί όπως ήταν- το διορατικό χάρισμα. Όμως αρρώστησε άσχημα. Ο Θεός έδειξε ότι ήθελε να τον «μεταθέσει» στον κόσμο. Για να μπορέσει να φωτίσει τους ανθρώπους με τη χάρη που είχε. Να τους εμπνεύσει, να τους παρηγορήσει, να τους καθοδηγήσει. Έτσι, γύρισε στην πατρίδα του.

ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ: Η ΚΥΨΕΛΗ

Όσο για την Κυψέλη βρίσκεται ανάμεσα στη λίμνη Οζερός και την τεχνητή λίμνη Στράτου. Το χωριό απέχει 16 χλμ. ΒΑ. από το Αγρίνιο και 24,5 ΝΑ. της Αμφιλοχίας. Μέσα από αυτό περνάει η εθνική οδός Αγρινίου-Άρτας.

Στα βόρεια του χωριού ξεκινάει το καταφύγιο άγριας ζωής Πεταλά (Θύαμος). Είναι γνωστό για τα άγρια άλογα του τα οποία, όπως μας ανέφεραν οι κάτοικοί της, ότι ανήκουν στη φυλή της Πίνδου.

Το πλέον ενδιαφέρον παρουσιάζει η παλιά του ονομασία «Σφήνα». Σύμφωνα με την τοπική παράδοση οφείλεται: Είτε από έναν βράχο που υπάρχει στο βουνό δίπλα στο χωριό και είναι σαν «σφήνα». Είτε από το «σφήνωμα» (δηλαδή εγκατάσταση) των Πόντιων προσφύγων από το Τιβάν και τα Κοτύλια Κερασούντος. Όταν το 1923 μετοίκησαν μετά τη γενοκτονία στην περιοχή.

 

Διαβάστε τα άλλα άρθρα λαογραφίας

Δείτε τα βίντεο που έχουμε ετοιμάσει



Ο Δημήτρης Βασιλείου γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Σπούδασε διακόσμηση στις Σχολές Δοξιάδη. Έκανε μεταπτυχιακό στο Λονδίνο στο Fine Art College of Eton. Σπούδασε επίσης ηχοληψία στην Σχολή Παπαντωνοπούλου. Από την έναρξη της ελεύθερης Ραδιοφωνίας θήτευσε σε διάφορα ραδιόφωνα. Από το 1995 έχει αναλάβει την παραγωγή πολιτιστικών εκπομπών. Εδώ και 15 χρόνια συνεργάζεται με το free press ταξιδιωτικό περιοδικό «On the road». Ταξιδιωγραφεί στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Από το 2020 συνεργάζεται με το ηλεκτρονικό περιοδικό www.thessalonikinfo.gr.


Copyritght 2022 Thessalonikinfo / All rights reserved