ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

ΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

του Δρ. Ramon Rosello

«Η υγεία βρίσκεται μέσα σου αλλά δεν το βλέπεις.

Η αρρώστια βρίσκεται μέσα σου αλλά δεν το αντιλαμβάνεσαι.»

Αφορισμός Sufi

Σήμερα πολλοί άνθρωποι, παιδιά και ενήλικες ταλαιπωρούνται καθημερινά από αλλεργίες. Μάλιστα αυτό αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την ιατρική.

Μία, κατά γενική ομολογία, αβλαβής ουσία που περιέχεται στον αέρα που αναπνέουμε, στα αντικείμενα που αγγίζουμε ή στην τροφή που καταναλώνουμε, ξαφνικά μετατρέπεται στο χειρότερο εχθρό μας. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, οποιαδήποτε μελλοντική επαφή με αυτή την ουσία θα προκαλεί πάντα αλλεργική αντίδραση και κατά συνέπεια θα επηρεάσει τις συνήθειές μας.

Η γύρη, το ακάρι, το δέρμα των ζώων, η μούχλα, οι τροφές, ορισμένα μέταλλα, τα φάρμακα κ.ο.κ. βρίσκονται σε όλα σχεδόν τα σπίτια, στα χωριά αλλά και στις πόλεις. Όλα αυτά μαζί μπορεί να προκαλέσουν άσθμα, αλλεργικό πυρετό, γενική δερματίτιδα και αντίδραση σε διάφορα είδη τροφών.

Αυτή η αίσθηση συνοδεύει πολλά αλλεργικά άτομα, αφού κανείς δεν είναι σε θέση να τους δώσει επιστημονική εξήγηση γι’αυτή τη διαταραχή που εμφανίζεται αιφνίδια. Η συμβατική ιατρική κατάφερε να εξηγήσει τι είναι η αλλεργία: μία δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο παραμένει ακόμα άγνωστη η αιτία αυτής της δυσλειτουργίας.

Φαίνεται ότι υπεισέρχεται και η κληρονομικότητα, καθώς, σύμφωνα με ενδείξεις, η πάθηση επιλέγει που θα εμφανιστεί. Μολονότι τα παιδιά την ξεπερνούν τελικά, εντούτοις μάλλον δεν είναι θεραπεύσιμη στην περίπτωση των ενηλίκων.

Αναμφισβήτητα, οι αλλεργίες ταλαιπωρούν ολοένα και περισσότερα άτομα. Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό, σε συνδυασμό, για παράδειγμα, με τη μόλυνση του περιβάλλοντος, τον καπνό του τσιγάρου, τους γρήγορους ρυθμούς της ζωής, την κακή διατροφή, την καθιστική ζωή και την έλλειψη επαφής με τη φύση. Είναι αξιοσημείωτο, το γεγονός ότι οι αλλεργίες αυξάνονται αισθητά στο αστικό και όχι στο αγροτικό περιβάλλον, παρόλο που στο τελευταίο συγκεντρώνονται περισσότερα στοιχεία που προκαλούν αλλεργίες, όπως γύρη, μούχλα, ακάρεα, ζώα κ.λπ.

Εν τω μεταξύ, όσοι υποφέρουν από αλλεργίες αναζητούν απαντήσεις και κυρίως λύσεις, πότε στη συμβατική ιατρική και πότε στις φυσικές θεραπείες. Η καλύτερη λύση, είναι να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν όλες οι επιλογές.

Η συμβατική ιατρική παρέχει λύσεις στα ενοχλητικά συμπτώματα, βασιζόμενη σε φάρμακα και εμβόλια για την αλλεργία. Οι παρενέργειες είναι αναπόφευκτες αλλά η ανακούφιση είναι σίγουρη. Ποτέ δεν πρέπει να αμφισβητείτε την αποτελεσματικότητά τους σε σοβαρές περιπτώσεις, όπως μία κρίση αναφυλαξίας ή μία σοβαρή κρίση άσθματος, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να σας στοιχίσει τη ζωή.

Οι φυσικές θεραπείες σας προσφέρουν τη δυνατότητα της αυτοθεραπείας. Ίσως να ακούγεται υπερβολικό, ωστόσο ορισμένες θεραπείες, είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι φυσικές θεραπείες, η ομοιοπαθητική, ο βελονισμός, τα ανθοϊάματα Μπαχ, η γιόγκα ή η φαρμακευτική αγωγή είναι μερικοί τρόποι για να αποκαταστήσετε την ισορροπία του σώματος και του μυαλού σας. Όλες αυτές οι θεραπείες έχουν σημειώσει θετικά, ακόμη και θεαματικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση των αλλεργιών. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι εάν τις συνδυάσετε, αυξάνουν τα οφέλη για την υγεία σας.

Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε το γεγονός ότι δεν είναι απλά θεραπείες, αλλά κατά βάθος αποτυπώνονται σε ένα νέο τρόπο ζωής στον οποίο κύρια προτεραιότητα αποτελεί η φυσική και η συναισθηματική μας ευεξία. Ενίοτε, η ασθένεια μετατρέπεται σε ένα δρόμο που πρέπει ο καθένας να διανύσει, προκειμένου να ξαναβρεί τον εαυτό του και να δώσει σημασία στα πράγματα που έχουν αληθινή αξία. Μέσα από την αναζήτηση της θεραπείας, δεν είναι λίγα τα άτομα που έχουν βρει τον εαυτό τους και ανακάλυψαν την ξεχωριστή σημασία της ζωής.


Tagged:


Ο Γιάννης Φραγκούλης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960, όπου τέλειωσε το εξατάξιο γυμνάσιο. Σπούδασε χημεία στον Καναδά, στο Μόντρεαλ (Quebec), στο Μόνκτον (New Brunswick) και στην Ορλεάνη (Γαλλία). Το 1989 σπούδασε φωτογραφία στην ΑΚΤΟ, στην Αθήνα. Παρακολούθησε σεμινάρια σημειωτικής, με το Δημήτρη Τσατσούλη (φωτογραφίας, λογοτεχνίας και θεάτρου), στο Ελληνοαμερικάνικο Κολλέγιο. Το 2009 τέλειωσε το Master in Arts, από το Middlesex University, με θέμα της διατριβής του, «Ο μύθος, μια αφηγηματική διακειμενικότητα».


'ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Copyritght 2021 Thessalonikinfo / All rights reserved