Blue drops of ink

BLUE DROPS OF INK

έκθεση φωτογραφίας και παρουσίαση του ομότιτλου βιβλίου

της Μένης Σεϊρίδου και του Σωτήρη Γάκου 

Blue drops of ink | γράφει ο Γιάννης Φραγκούλης

Την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης. Θα έχει διάρκεια μέχρι Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021 στο Στέκι της Πόλης Αλλιώς, στις Συκιές, στη Θεσσαλονίκη.

Την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021, στις 20.00, το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Διοργάνωσε στο «Στέκι» της δημοτικής κίνησης Η Πόλη Αλλιώς, Ανατρεπτική Παρέμβαση στον Δήμο Νεάπολης Συκεών. Στις Συκιές έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης  φωτογραφίας της  Μένης Σεϊρίδου, με τίτλο  «Blue drops of ink».

Την ίδια  ημέρα  θα παρουσιαστεί το ομώνυμο λεύκωμα «Blue drops of ink». Με φωτογραφίες της  Μένης Σεϊρίδου και ποίηση του Σωτήρη Γάκου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις  Άθωνος Art Space (ISBN 978-618-84328-0-2).

Το λεύκωμα «Blue drops of ink» είναι αποτέλεσμα της διετούς συνεργασίας της φωτογράφου με τον ποιητή.  Περιέχει 19 ποιήματα και 19 φωτογραφίες, αλληλοτροφοδοτούμενα. Το έργο του κάθε συντελεστή συμπληρώνει το άλλο ή εμπνέεται από αυτό! 

Για το βιβλίο μίλησαν οι Βασίλης Καρκατσέλης, εικαστικός, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Η Μαρία Κυπραίου, φιλόλογος, μέλος της «Πόλης Αλλιώς», η Μένη Σεϊρίδου, φωτογράφος, και

ο Σωτήρης Γάκος, ποιητής, ποιήματα διάβασε η Μαρία Λαμπριανίδου, φωτογράφος. Η επιμέλεια του βιβλίου αλλά και της έκθεσης έχει γίνει από τον Βασίλη Καρκατσέλη.

BLUE DROPS OF INK | Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ

Είναι ένα δημοτικό σχήμα στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών. Συγκροτείται από δημότες και δημότισσες με ενεργή συμμετοχή σε πολιτικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς αγώνες. Οι άνθρωποί της πιστεύουν ακράδαντα ότι η Τέχνη «παραδίδει τον κόσμο στον άνθρωπο». Θέτει ερωτήματα. Δημιουργεί χώρο για συζήτηση και απαντά σε σύγχρονα υπαρξιακά, κοινωνικά και πολιτικά θέματα.

Σε μία περίοδο που η Τέχνη εξορίζεται από σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Δημιούργησαν έναν χώρο  επικοινωνίας, δημιουργίας και  αλληλεγγύης στις Συκιές, το «Στέκι». Έναν χώρο που θα προβάλλει και θα αναδεικνύει  το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης μας. Ένα κύτταρο συνάντησης και πολιτισμού.

Το «Στέκι» σηματοδοτεί την προσπάθεια να βρεθούμε ξανά. Να δώσουμε χρώμα στις γειτονιές μας. Να σμίξουμε την Τέχνη και τον Πολιτισμό με την Κοινότητα και την Αλληλεγγύη.

Blue drops of ink

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΜΕΝΗ ΣΕΪΡΙΔΟΥ

Η Μένη Σεϊρίδου γεννήθηκε και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη, όπου και εργάζεται. Ασχολείται με τη φωτογραφία και τη συγγραφή. Είναι μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης από το 2015. Έργα της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα έντυπα και ιστοσελίδες όπως Fractal, Thessaloniki arts and cultures, iFocus και Photologio, Ηχώ των δημοπρασιών, intellectum κ.ά. 

Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας, σε Ελλάδα και στο εξωτερικό Σημαντικότερες από αυτές είναι  οι εξής: Days of photography in Serbia, Cacak, 2016, επιμέλεια Βασίλης Καρκατσέλης. Σφαγεία, μια περιοχή του παλίμψηστου, Θεσσαλονίκη, 2017, επιμέλεια Βασίλης Καρκατσέλης. Τόπος-Μνήμη, Θεσσαλονίκη, 2018, επιμέλεια Αλέκα Τσιρώνη.

Φωτογραφική συνάντηση, Λευκωσία  και Θεσσαλονίκη 2019, επιμέλεια Βασίλης Καρκατσέλης.
Το 2018 συμμετείχε, ως συγγραφέας και ως φωτογράφος, στη συλλογή διηγημάτων «Γυμνά καλώδια», από τις εκδόσεις Ρώμη, σε επιμέλεια της Πηνελόπης Χριστοπούλου.

Από το 2020 είναι σπουδάστρια του τμήματος φωτογραφίας του ΙΕΚ ESP με υποτροφία. Κέρδισε το πρώτο βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό που διοργάνωσε η σχολή. To Blue drops of ink είναι το πρώτο της λεύκωμα, καθώς και η πρώτη ατομική της έκθεση φωτογραφίας.

BLUE DROPS OF INK | Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΓΑΚΟΣ

Ο Σωτήρης Γάκος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από το τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Φιλολογίας. Κατεύθυνση Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας. Όπως και στο παιδαγωγικό τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Δημιουργική γραφή και Εκπαίδευση).

Έχει διδάξει σε ΚΔΒΜ, σε Δημοτικά και Γυμνάσια του νομού Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με συλλόγους γονέων, πολιτιστικούς οργανισμούς και μουσεία της Θεσσαλονίκης. Οργάνωσε εκπαιδευτικά προγράμματα δημιουργικής γραφής, λέσχες ανάγνωσης, θεατρικά εργαστήρια σε παιδιά και ενήλικες. Έχει δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά με θέματα λογοτεχνίας, θεάτρου και εκπαίδευσης.

Από το 2018 φοιτά στο τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Είναι καθηγητής στο Μητροπολιτικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης στον τομέα Προσχολικής και Ειδικής Αγωγής και υπεύθυνος πρακτικής άσκησης στον αντίστοιχο τομέα.

Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές: «Επί σκηνής» (2012, εκδ. Ars Poetica) και «Το κρυφτό» (2016, εκδ. Ρώμη). Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του χώρου «Άθωνος aRT sPACE», Παπαμάρκου 25, Πλατεία Άθωνος, Θεσσαλονίκη.

BLUE DROPS OF INK | ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Έκθεση Φωτογραφίας της  Μένης Σεϊρίδου.
Παρουσίαση Λευκώματος Μένης Σεϊρίδου, Σωτήρη Γάκου.

Τίτλος: «Blue drops of ink».
Διάρκεια έως: Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: από Δευτέρα έως Πέμπτη 19.00 έως 21.00,
Στέκι της Πόλης Αλλιώς, Ν. Παρασκευά 14, Συκιές (κοντά στο Δημαρχείο των Συκεών).
Τηλέφωνο για πληροφορίες: 6948102510.Ο Γιάννης Φραγκούλης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960, όπου τέλειωσε το εξατάξιο γυμνάσιο. Σπούδασε χημεία στον Καναδά, στο Μόντρεαλ (Quebec), στο Μόνκτον (New Brunswick) και στην Ορλεάνη (Γαλλία). Το 1989 σπούδασε φωτογραφία στην ΑΚΤΟ, στην Αθήνα. Παρακολούθησε σεμινάρια σημειωτικής, με το Δημήτρη Τσατσούλη (φωτογραφίας, λογοτεχνίας και θεάτρου), στο Ελληνοαμερικάνικο Κολλέγιο. Το 2009 τέλειωσε το Master in Arts, από το Middlesex University, με θέμα της διατριβής του, «Ο μύθος, μια αφηγηματική διακειμενικότητα».


'BLUE DROPS OF INK' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Copyritght 2021 Thessalonikinfo / All rights reserved