Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ

ΤΕΛΗ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ!

Για τα δημοτικά τέλη και το δημοτικό φόρο, που θα πληρώσουν οι κάτοικοι του Δήμου το 2020, η δημοτική αρχή αποφάσισε τη διατήρηση των δημοτικών τελών, στο ύψος της περασμένης χρονιάς (1,24 ευρώ/m2 για κατοικίες), καθώς και τη διατήρηση του δημοτικού φόρου, στις τέσσερις δημοτικές ενότητες.

Το σύνολο των δημοτικών τελών, για το 2020, ανέρχεται σε 6.74 εκατομμύρια ευρώ, του δημοτικού φόρου σε 1,54 εκατομμύρια ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι ότι τα «ανταποδοτικά» δημοτικά τέλη παρουσιάζουν μεγάλο πλεόνασμα στο Δήμο μας: περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Ως Πόλη Αλλιώς επισημάναμε τη βασική μας πολιτική θέση για μία ενιαία φορολόγηση, ώστε να μην υπερφορολογούνται ληστρικά εργαζόμενοι και φτωχά κοινωνικά στρώματα, μέσα από υπέρογκους άμεσους και έμμεσους φόρους, αλλά και δημοτικά τέλη και φόρους. Σε ένα τέτοιο πολιτικό πλαίσιο, ο μηδενισμός δημοτικών τελών και φόρων αποτελεί λογική και κοινωνικά δίκαιη διεκδίκηση, αφού τα έξοδα που αφορούν στις συγκεκριμένες υπηρεσίες πρέπει να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ακόμη, όμως, και στο υπάρχον πλαίσιο διεκδίκησης του υποχρεωτικού καθεστώτος, των ανταποδοτικών τελών, θα μπορούσαν να γίνουν παρεμβάσεις, προς όφελος των δημοτών-ισσών.

Για αυτό προτείνουμε:

Δημιουργία ζωνών με ειδικό χαμηλό συντελεστή για περιοχές που κατοικούν φτωχά κοινωνικά στρώματα.

Διεύρυνση του αριθμού των δημοτών-ισσών που δικαιούνται απαλλαγή και μείωση από τα δημοτικά τέλη.

Αναπροσδιορισμό των ειδικών κατηγοριών για τους επαγγελματικούς χώρους, με κλιμάκωση των συντελεστών ανάλογα με τον όγκο των παραγόμενων απορριμμάτων.

Πιστοποίηση επιχειρήσεων με μειωμένο όγκο απορριμμάτων και υπαγωγή τους σε μειωμένο συντελεστή.

Παροχή κινήτρων, με απαλλαγή από τέλη και φόρους για 2-3 χρόνια, σε νέες επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ, συνεταιρισμοί), στις εγκαταλειμμένες γειτονιές.

Επένδυση του πλεονάσματος σε ένα νέο μοντέλο αποκεντρωμένης δημόσιας διαχείρισης απορριμμάτων με μείωσή τους, διαλογή στην πηγή, πολλαπλά ρεύματα ανακύκλωσης, πράσινα σημεία, τοπικά ΚΔΑΥ και αντίθετο με τη λογική της ταφής και της καύσης.

Σε ότι αφορά στο δημοτικό φόρο, ο οποίος δεν είναι υποχρεωτικός, προτείναμε να καταργηθεί, αφού αποτελεί έναν ακόμη τρόπο επιβάρυνσης δημοτών-ισσών για επενδύσεις που εμπίπτουν στις υποχρεώσεις του κεντρικού κράτους.

Αναγκαία η συμμετοχή των εργαζόμενων στο σχεδιασμό και λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών με στόχο την ασφάλειά τους και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το περιστατικό της επίθεσης που δέχτηκε εργαζόμενη του ΚΕΠ Συκεών, υπό την απειλή όπλου (!), στην απογευματινή βάρδια, και η συζήτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο (με επιθετικές και απαράδεκτες χυδαιότητες του Δημάρχου εναντίον των εργαζομένων), ανέδειξε δύο σημαντικά ζητήματα. Αυτό της αστυνομοκρατίας -που προβάλλουν η δημοτική αρχή και η δεξιά αντιπολίτευση ως «λύση» στο συγκεκριμένο περιστατικό- και αυτό της συμμετοχής των εργαζομένων, στο σχεδιασμό των υπηρεσιών.

Ως Πόλη Αλλιώς, πιστεύουμε ότι η απάντηση στα φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας δε βρίσκεται στην άγρια καταστολή, προσφύγων, μεταναστών, διαδηλωτών και στον ευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Βρίσκεται στη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων για αξιοπρεπή εργασία, στέγη, υγεία και εκπαίδευση, σε μία ζωντανή, φωτεινή πόλη της αλληλεγγύης.

Ως Πόλη Αλλιώς εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο σγκεντρωτικό-δημαρχοκεντρικό μοντέλο, διεκδικούμε την αποφασιστική συμμετοχή των εργαζόμενων σε μία πραγματική αυτό-διοίκηση και υπερασπιζόμαστε την αναγκαία φύλαξη των δημοτικών υπηρεσιών-κτηρίων από μόνιμο προσωπικό και όχι από ιδιωτικές εταιρείες.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Γιάννης Λαθήρας

Μαρία Κυπραίου

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Εκτός των τειχών», του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, τ. 157, Φεβρουάριος 2020, σ. 58.Ο Γιάννης Φραγκούλης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960, όπου τέλειωσε το εξατάξιο γυμνάσιο. Σπούδασε χημεία στον Καναδά, στο Μόντρεαλ (Quebec), στο Μόνκτον (New Brunswick) και στην Ορλεάνη (Γαλλία). Το 1989 σπούδασε φωτογραφία στην ΑΚΤΟ, στην Αθήνα. Παρακολούθησε σεμινάρια σημειωτικής, με το Δημήτρη Τσατσούλη (φωτογραφίας, λογοτεχνίας και θεάτρου), στο Ελληνοαμερικάνικο Κολλέγιο. Το 2009 τέλειωσε το Master in Arts, από το Middlesex University, με θέμα της διατριβής του, «Ο μύθος, μια αφηγηματική διακειμενικότητα».


'Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Copyritght 2021 Thessalonikinfo / All rights reserved