Ο καιρός-ο αριστερός λόγος

Ο ΚΑΙΡΟΣ-Ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ο καιρός-ο αριστερός λόγος | γράφει ο Γιάννης Φραγκούλης*

Ο καιρός το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021 στη Θεσσαλονίκη θα είναι ο εξής:

Μεσάνυχτα: 15ο, 95% υγρασία, 2 μποφόρ, βορειοανατολικός άνεμος, βροχή

3.00: 13ο, 93% υγρασία, 3 μποφόρ, βόρειος άνεμος, βροχή

6.00: 11ο, 90% υγρασία, 2 μποφόρ, βόρειος άνεμος, ασθενής βροχή

9.00: 10ο, 83% υγρασία, 3 μποφόρ, βόρειος άνεμος, ασθενής βροχή

12.00: 13ο, 69% υγρασία, 3 μποφόρ, βορειοδυτικός άνεμος, αρκετά σύννεφα

15.00: 15ο, 65% υγρασία, 3 μποφόρ, βορειοδυτικός άνεμος, αρκετά σύννεφα

18.00: 18ο, 70% υγρασία, 3 μποφόρ, βόρειος άνεμος, αραιή συννεφιά

21.00: 12ο, 78% υγρασία, 3 μποφόρ, βόρειος άνεμος, αραιή συννεφιά

μεσάνυχτα: 11ο, 81% υγρασία, 3 μποφόρ, βόρειος άνεμος, καθαρός ουρανός

Μιλήσαμε για την πατρική φιγούρα. Δεσπόζει στη στρατηγική της εξουσίας από την επιβολή του χριστιανισμού και μετά. Το ερώτημα που τέθηκε είναι αν το λεγόμενο προοδευτικό κίνημα έχει αποτινάξει αυτή τη συντηρητική σκέψη από πάνω του.

Ο ΚΑΙΡΟΣ-Ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ | ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ

Αν δούμε λίγο πιο προσεχτικά την πολιτική στην αριστερά θα δούμε ότι και εκεί ο Πατέρας δεσπόζει. Μπορεί να μην αναφέρεται σαφώς στη θεϊκή επιβολή. Αυτό όμως που γίνεται είναι το αλάθητο που θέλει να επιβληθεί δια στόματος του Πατρός. Σε αυτό το κομμάτι της κοινωνίας τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει πολύ. Εδώ έχουμε τον αρχηγό, τον καθοδηγητή, τον ομαδάρχη, το μέλος του Π.Γ. Ακόμα και η γυναίκα φέρνει μέσα της τον πατρικό λόγο με την αυστηρή συμπερασματική λογική του. Την ψυχολογική θωράκιση για την οποία μιλούσε ο Ράιχ.

Ο καιρός-ο αριστερός λόγος

Ο Βίλχελμ Ράιχ προσδιόριζε αυτή τη θωράκιση σα μία ασπίδα που αποκρούει την άλλη άποψη. Αυτή απόκρουση δεν έχει μία ευέλικτη λογική. Απλά δε θέλει τον Άλλο. Ποιος είναι αυτός ο Άλλος; Σύμφωνα με το Ζακ Λακάν δεν είναι άλλος από το κατασκευασμένο Υπερ-εγώ μας. Είναι το σημείο που αρχίζει ο παραβατικός λόγος και η εμφάνιση του υστερικού. Αν δούμε αυτή τη λογική πιο προσεχτικά θα ανακαλύψουμε ότι σε αυτή δεν υπάρχει ούτε ίχνος της μαρξιστικής διαλεκτικής. Δε βλέπουμε ούτε τη σκέψη του Ηράκλειτου, του Επίκουρου ή του Χέγκελ.

Ο ΚΑΙΡΟΣ-Ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ | Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗΣ

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι η μαρξιστική διαλεκτική δεν είναι ένα εργαλείο σκέψης και έρευνας. Είναι ένα θέσφατος και ανευέλικτος λόγος. Καταργείται έτσι αυτό το όπλο, η διαλεκτική, με την οποία μπορούμε να εξελίξουμε την ανάλυσή μας. Να προτείνουμε μία άλλη άποψη που θα αναπτύξει την κοινωνία. Με άλλα λόγια, αυτή η μορφή της αριστεράς προσεγγίζει τη δεξιά. Πιθανόν, χωρίς να το έχει συνειδητοποιήσει. Το κάνει όμως.

Θα δούμε στη συνέχεια την αντίπαλη άποψη, τη δεξιά λογική. Αυτή που δεσπόζει τον ιμπεριαλισμό. Για να ερευνήσουμε, κατόπιν, τις δομές του κράτους, έτσι ώστε να κάνουμε την κριτική μας στην κρατική εξουσία.

Η πρόγνωση του καιρού βασίζεται στο meteo.gr

*Ο Γιάννης Φραγκούλης είναι ψυχαναλυτής.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο


Tagged:


Ο Γιάννης Φραγκούλης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960, όπου τέλειωσε το εξατάξιο γυμνάσιο. Σπούδασε χημεία στον Καναδά, στο Μόντρεαλ (Quebec), στο Μόνκτον (New Brunswick) και στην Ορλεάνη (Γαλλία). Το 1989 σπούδασε φωτογραφία στην ΑΚΤΟ, στην Αθήνα. Παρακολούθησε σεμινάρια σημειωτικής, με το Δημήτρη Τσατσούλη (φωτογραφίας, λογοτεχνίας και θεάτρου), στο Ελληνοαμερικάνικο Κολλέγιο. Το 2009 τέλειωσε το Master in Arts, από το Middlesex University, με θέμα της διατριβής του, «Ο μύθος, μια αφηγηματική διακειμενικότητα».


'Ο ΚΑΙΡΟΣ-Ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Copyritght 2021 Thessalonikinfo / All rights reserved