Μικρές Οδύσσειες

ΜΙΚΡΕΣ ΟΔΥΣΣΕΙΕΣ

Van Abbe House 6 Νοεμβρίου-14 Δεκεμβρίου 2021

Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο 11 Μαρτίου-30 Απριλίου 2022

Μικρές Οδύσσειες: γράφει ο Κώστας Πετρόπουλος

Οι Μικρές Οδύσσειες είναι ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ που γεννήθηκε το 2020 στην Ολλανδία. Στόχος μας είναι να χτίσουμε γέφυρες πολιτισμού μεταξύ Ελλήνων και Ολλανδών καλλιτεχνών. Αυτές να βασίζονται σε κοινές αλλά και σε διαφορετικές καλλιτεχνικές πρακτικές και εμπειρίες. Να αναδείξουμε καλλιτέχνες. Οι μικρές Οδύσσειες αποτελούν έναν πυρήνα τέχνης. Είναι και ένας διεθνής τόπος συνάντησης δημιουργών, ποιητών και θεατών. Δημιουργός της ιδέας του πρότζεκτ είναι η καλλιτέχνης Μαρίνα Προβατίδου.

ΜΙΚΡΕΣ ΟΔΥΣΣΕΙΕΣ: ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ-ΤΑΥΤΙΣΗ

Οι καλλιτέχνες εκφράζουν τις προσωπικές τους εμπειρίες. Παράλληλα ταυτίζονται με τους θεατές. Εμπνέονται, προσεγγίζουν και ερμηνεύουν ελεύθερα το θέμα. Δεκαεπτά καλλιτέχνες από τη Θεσσαλονίκη και δεκαεπτά από το Αϊντχόφεν συνομιλούν στην Ολλανδία και στην Ελλάδα. Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερο από 150 έργα.

Έτσι η παρούσα έκθεση αναδεικνύει αυτές τις πολύτροπες εμπειρίες  Ελλήνων και Ολλανδών καλλιτεχνών. Οι καλλιτέχνες πειραματίζονται με διαφορετικές μεθόδους και τεχνικές της φωτο-χαρακτικής. Αφηγούνται μέσα από συμβολικές εικόνες τις «Μικρές Οδύσσειες» τους.

Το ταξίδι περιλαμβάνει το σημείο εκκίνησης, διάρκεια και προορισμό. Ο Καβάφης αναφέρει ότι «καλύτερα το ταξίδι  χρόνια να διαρκέσει». Ο στίχος χρησιμοποιείται για να καθορίσει το ταξίδι της ζωής. Η ίδια η πορεία της ζωής  μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τον ορισμό του ταξιδιού. Το ταξίδι ταυτίζεται με την Οδύσσεια η οποία αποδεικνύεται τελικά σύντομη. Γρήγορα συνειδητοποιούμε ότι η ζωή είναι σύντομη. Ότι από μόνη της είναι τραγική. Συνεχίζουμε να ζούμε και να ταξιδεύουμε. Να δημιουργούμε και να χτίζουμε  γέφυρες πολιτισμού. Να βασίζονται σε κοινές αλλά και σε διαφορετικές καλλιτεχνικές πρακτικές και εμπειρίες. 

Οι «Μικρές Οδύσσειες» δημιουργούν σχήματα έκφρασης που ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα και στις προκλήσεις της σύγχρονης τέχνης. Μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε τη μαγεία του ταξιδιού, την αφετηρία του, αλλά και το τέλος του.

Μικρές Οδύσσειες

ΜΙΚΡΕΣ ΟΔΥΣΣΕΙΕΣ: ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Οι τεχνικές όπου καλούμαστε οι καλλιτέχνες να ερευνήσουμε είναι η φωτοχάραξη. Ο επισκέπτης θα δει όλα τα trends σύγχρονης φωτογραφίας αλλά και χαρακτικής τέχνης.

Οι  «Μικρές Οδύσσειες», που παρουσιάζονται εδώ, επικεντρώνονται στην προσωπική Οδύσσεια του κάθε ατόμου. Αυτού που παλεύει μέσα σε μία θάλασσα γεμάτη με παγκόσμια, ηπειρωτικά, εθνικά, περιφερειακά και τοπικά ρεύματα. Έτσι και η παρούσα έκθεση αναδεικνύει αυτές τις πολύτροπες εμπειρίες  Ελλήνων και Ολλανδών καλλιτεχνών.

Οι καλλιτέχνες πειραματίζονται με διαφορετικές μεθόδους και τεχνικές της φωτο-χαρακτικής. Αφηγούνται μέσα από συμβολικές εικόνες τις «Μικρές Οδύσσειες» τους. Η εξέλιξη της σύγχρονης τεχνολογίας μας έδωσε την ευκαιρία και τα σύγχρονα μέσα να επανεμφανίσουμε την εικόνα αλλά και να την επαναερμηνεύσουμε. Οι εικόνες αλλάζουν και παρουσιάζονται ως επίκαιρες. Δίνουμε έμφαση στις απεριόριστες δυνατότητες εμφάνισης της φωτογραφίας και της σύγχρονης τεχνολογικά εξελιγμένης αντίληψης.

ΜΙΚΡΕΣ ΟΔΥΣΣΕΙΕΣ: ΤΟ ΦΩΣ ΓΡΑΦΕΙ

Η φωτοχαρακτική διατηρεί τη διαμεσολάβηση της φωτογραφίας. Παραπέμπει στην χάραξη μέσω του φωτός. Στην εμβάπτιση στους πλούσιους τόνους. Η χάραξη του φωτός δημιουργεί πολλαπλά επίπεδα. Προσφέρει διαφορετικές επιλογές της εικόνας.

Επιμέλεια Μαρίνα: Προβατίδου

Intercultural communications-designer: Anne Yanni

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Ιωάννης Αναστασίου, Λάρα Βρεττού, Ελένη Γιανναδάκη

Βασίλης Καρκατσέλης, Κώστας Κουμλής, Αργύρης Λιαπόπουλος

Ιωάννης Μονογιός, Ευθύμης Μουρατίδης, Ιωάννης Μπελημπασάκης

Στέλιος Ντεξής, Μυρτώ Βουνάτσου, Γιώργος Πάλλης

Στεφανία Πατρικίου, Μαρίνα Προβατίδου, Θανάσης Ράπτης

Γιάννης Σταμενίτης, Αναστασία Τσετουλίδου, Γιάννης Χολογγούνης

Roman Zouev, Anouk Bax, Gery Bouw,  Bart Elfrink, Caroline Koenders

Kees de Kort, Esther Kokmeijer, Lizzeteh, Paul Legeland

Jordie Rovers, Ingrid Simons, Mariëlle van den Bergh

Piet den Blanken, Bea van der Heijden, Helma Veugen

Rogier Walrecht, Marinos Tsagkarakis

Με την υποστήριξη των Cultuur Eindhoven και του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Χώρος: Albert van Abbehuis  από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή 13.00-17.00.

Management: Rob Verhaar

IΤ: Harry Diakatos

Contact: info@small-odysseys.nl

marinaprovatidou@gmail.com

Διαβάστε για τις άλλες καλλιτεχνικές εκθέσεις εδώ:

Δείτε τα σχετικά βίντεό μας εδώ:Ο Γιάννης Φραγκούλης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960, όπου τέλειωσε το εξατάξιο γυμνάσιο. Σπούδασε χημεία στον Καναδά, στο Μόντρεαλ (Quebec), στο Μόνκτον (New Brunswick) και στην Ορλεάνη (Γαλλία). Το 1989 σπούδασε φωτογραφία στην ΑΚΤΟ, στην Αθήνα. Παρακολούθησε σεμινάρια σημειωτικής, με το Δημήτρη Τσατσούλη (φωτογραφίας, λογοτεχνίας και θεάτρου), στο Ελληνοαμερικάνικο Κολλέγιο. Το 2009 τέλειωσε το Master in Arts, από το Middlesex University, με θέμα της διατριβής του, «Ο μύθος, μια αφηγηματική διακειμενικότητα».


'ΜΙΚΡΕΣ ΟΔΥΣΣΕΙΕΣ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Copyritght 2021 Thessalonikinfo / All rights reserved