Ο Άγιος Σπυρίδωνας στο Ναύπλιο

Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

Ο ΝΑΟΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Άγιος Σπυρίδωνας στο Ναύπλιο: γράφει ο Δημήτρης Βασιλείου

Στις 12 Δεκεμβρίου ανήμερα του Αγίου Σπυρίδωνα βρέθηκα στο Ναύπλιο. Δε θα ήταν δυνατόν να αναρτήσω άλλη εκκλησία πλην του ιστορικού ναού του Αγίου Σπυρίδωνα. Συνδέεται τόσο με την ιστορία μας Όπως και αυτή του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας. Με μία ευχή ο λαός μας κάνει τα παθήματα μαθήματα.

Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ: Ο ΝΑΟΣ

Ο ιερός ναός του Αγίου Σπυρίδωνα χτίστηκε το 1702. Με δαπάνη της αδελφότητας των ορθοδόξων Ελλήνων του Ναυπλίου. Η μονόκλιτη αυτή βασιλική του ναού έχει συνδεθεί με ένα τραγικό γεγονός της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Εδώ στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 δολοφονήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας. Η σφαίρα είναι σε μία εντοιχισμένη γυάλινη θήκη. Επίσης μία επιγραφή που υπάρχει στην είσοδο του ναού μαρτυρούν το γεγονός.

Στη μικρή πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα συναντά κανείς παλαιά σπίτια του 18ου και του 19ου αιώνα. Επί της οδού Καποδιστρίου υπάρχουν δύο τουρκικές κρήνες του 18ου αιώνα. Φέρουν πλάκες με αραβική επιγραφή. Η επιγραφή της κρήνης που βρίσκεται απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα αναφέρει ότι ο Τούρκος αγάς Μαχμούτ έχτισε το 1734 με 1735 αυτή την όμορφη κρήνη για τα άλογα. Λίγο πιο δίπλα, απέναντι από την είσοδο του ναού, μπορεί κανείς να διακρίνει τα ίχνη ενός τούρκικου χαμάμ.

Ο Άγιος Σπυρίδωνας στο Ναύπλιο. Πάνω από την Πλατεία Συντάγματος, σε έναν γραφικό δρόμο της πόλης, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα. Έχει συνδεθεί με μια από τις μαύρες στιγμές της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας.

Ο Άγιος Σπυρίδωνας στο Ναύπλιο

Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ: Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ

Το κέντρο της πλατείας κοσμείται με χάλκινη προτομή τού μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη και ακαδημαϊκού Άγγελου Τερζάκη. Ο Άγγελος Τερζάκης υπήρξε μία από τις πιο ευγενικές φυσιογνωμίες των ελληνικών γραμμάτων. Γεννήθηκε το 1907 στο Ναύπλιο και έζησε εδώ τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Το πατρικό του σπίτι βρίσκεται στην οδό που φέρει το όνομά του. Στον αριθμό 20. Ο πατέρας του, Δημήτριος Τερζάκης, διετέλεσε μεταξύ άλλων δήμαρχος Ναυπλίου.

Το 1916 η οικογένεια του Άγγελου Τερζάκη εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Ο μικρός Άγγελος έλαβε καλή μόρφωση. Σπούδασε νομικά αλλά αφιερώθηκε στη λογοτεχνία. Ο Άγγελος Τερζάκης ανήκει στους σημαντικότερους εκπροσώπους της λεγόμενης «γενιάς του ‘30», που ανανέωσε δημιουργικά τη νέα ελληνική λογοτεχνία. Έγραψε διηγήματα, μυθιστορήματα, θεατρικά και δοκίμια.

Έργα του που αναφέρονται στη γενέτειρά του είναι το μυθιστόρημά του «Πριγκιπέσσα Ιζαμπώ». Ξεχωρίζουμε επίσης τις συλλογές διηγημάτων του «Του έρωτα και του θανάτου» και «Απρίλης», καθώς και το θεατρικό του «Νύχτα στη Μεσόγειο». Έζησε μόλις μέχρι τα εννέα του χρόνια στο Ναύπλιο. Η πόλη αυτή όμως με το αστικό της περιβάλλον και την πλούσια ιστορία της υπήρξε σταθμός για την έμπνευση του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη.

Ο Άγιος Σπυρίδωνας στο Ναύπλιο

Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ: Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Στην είσοδο της άλλοτε μητρόπολης, στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 δολοφονήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας. Η δολοφονία έγινε από τους Κωνσταντίνο και Γεώργιο Μαυρομιχάλη. Τον πυροβόλησαν καθώς προσερχόταν στη Λειτουργία. Το δραματικό αυτό γεγονός μαρτυρούν μία πλάκα, εντοιχισμένη στην είσοδο του ναού. Ακόμη και η γυάλινη εντοιχισμένη θήκη παραδίπλα. Κρατά στο εσωτερικό της τη σφαίρα, η οποία έβαλε τέλος στην ζωή του κυβερνήτη.

Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ: Ο ΑΓΙΟΣ

Ο Άγιος των Κερκυραίων είναι και πολιούχος του νησιού. Ο θαυματουργός Άγιος έσωσε πολλές φορές το νησί των Φαιάκων με τα θαύματα του. Από την καταστροφή και την πείνα. Προστρέχουν σε αυτόν χιλιάδες πιστοί μέχρι και σήμερα αναζητώντας παρηγοριά και βοήθεια. Ο Άι-Σπυρίδωνας δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στο νησί.

Γεννήθηκε σε μία φτωχή οικογένεια στην Τριμυθούντα της Κύπρου. Κοντά στη Σαλαμίνα, το 270 μ.Χ. Αν και ήταν ένας απλός και αγράμματος βοσκός ξεχώριζε για την πίστη του στο Θεό, την ταπεινοφροσύνη του και τη φιλανθρωπία του. Από το γάμο του απέκτησε μία κόρη, την Ειρήνη. Όταν χήρεψε στράφηκε ολοκληρωτικά στο Θεό και έγινε κληρικός. Η φήμη που απέκτησε ήταν τόσο μεγάλη που όταν εκοιμήθη ο επίσκοπος Τριμυθούντος, ο ίδιος ο πιστός λαός τον ανακήρυξε επίσκοπο.

Ακόμα και τότε ο Σπυρίδωνας δεν ξεχώριζε από τους υπόλοιπους φτωχούς ανθρώπους, που αποτελούσαν το ποίμνιο του. Φορούσε τα ίδια απλά και φτωχικά ρούχα με πριν. Τον ίδιο σκούφο από φύλλα φοίνικα ενώ και ο βίος του ήταν το ίδιο φτωχικός. Όλα του τα υπάρχοντα εξακολουθούσε να τα μοιράζεται με τους φτωχούς. Παντού εξακολουθούσε να πηγαίνει με τα πόδια. Ασχολείτο με τις αγροτικές εργασίες. Συνέχιζε, ως καλός ποιμένας, να φυλάει το κοπάδι του. Η φήμη του μεγάλωσε ακόμη περισσότερο όταν με τα θαύματα του βοήθησε ανθρώπους που προσέτρεχαν στη βοήθεια του.

Ο Άγιος Σπυρίδωνας στο Ναύπλιο

Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ: Η ΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ

Ο Σπυρίδωνας ως επίσκοπος Τριμυθούντας πήρε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας το 314 μ.Χ. Την συγκάλεσε ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος. Προκειμένου να αποφανθούν οι Πατέρες της Εκκλησίας περί των θεωριών του Αρείου.

Ο Άρειος, μορφωμένος πατέρας από την Αλεξάνδρεια, θεωρούσε το Χριστό κτίσμα του Θεού. Απέρριπτε την τρισυπόστατη φύση του. Ο Σπυρίδωνας, ήδη πολύ γνωστός για το θεόπνευστο κήρυγμα του, μολονότι ουσιαστικά αμόρφωτος, επέτυχε να αντιταχθεί στο λόγο του Αρείου. Απέδειξε την αληθινή φύση του Θεού. Το ομοούσιο της Αγίας Τριάδας. Με το γνωστό θαύμα με το κεραμίδι.

Αφού συνέκρινε την Αγία Τριάδα -Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα- με το κεραμίδι. Τα τρία συστατικά του το κάνουν ένα: φωτιά, νερό και χώμα. Κράτησε στο χέρι του ένα κεραμίδι και αμέσως ξεπετάχτηκε από το χέρι του φωτιά. Στη συνέχεια έτρεξε προς τη γη, νερό. Στο τέλος απέμεινε στο χέρι του μόνο χώμα. Μπροστά σε αυτό το θαύμα ο Άρειος καταντροπιασμένος ζήτησε συγγνώμη.

Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ: Η ΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ

Ο Σπυρίδωνας εκοιμήθη σε βαθιά γεράματα, στις 12 Δεκεμβρίου του 358. Σε ηλικία 88 ετών. Ανακηρύχτηκε Άγιος από την Εκκλησία μας.

Ο Άγιος Σπυρίδωνας στο Ναύπλιο. Ο ναός κτίστηκε το 1702 με έξοδα της αδελφότητας των ορθοδόξων Ελλήνων του Ναυπλίου. Το έτος ανέγερσής του αναφέρει επιγραφή γραμμένη με ιαμβικούς στίχους στην ανατολική πλευρά του ναού. Στην ίδια πλάκα αναφέρεται πως ο ναός χτίστηκε, αφού γκρεμίστηκε προηγούμενος ναός. Όπως μαρτυρούν πηγές, το 1696 εκεί υπήρχε ναός που υπέστη ζημιές κατά την περίοδο του πολέμου.

Η μονόκλιτη βασιλική του Αγίου Σπυρίδωνα έχει σχήμα εγγεγραμμένου σταυρού. Με οκτάγωνο τρούλο και ημιεξάπλευρη κόγχη ιερού. Η αγιογράφησή του έγινε με δωρεά ιδιώτη του Ναυπλίου, το 1902. Στο αριστερό προσκυνητάρι του ναού υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Βαρβάρας. Στήριγμα των κατοίκων, όταν το 1928 έπληξε τον τόπο επιδημία πανώλης.

 

Διαβάστε τα άρθρα της λαογραφίας

Δείτε τα βίντεο που έχουμε ετοιμάσει



Ο Δημήτρης Βασιλείου γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Σπούδασε διακόσμηση στις Σχολές Δοξιάδη. Έκανε μεταπτυχιακό στο Λονδίνο στο Fine Art College of Eton. Σπούδασε επίσης ηχοληψία στην Σχολή Παπαντωνοπούλου. Από την έναρξη της ελεύθερης Ραδιοφωνίας θήτευσε σε διάφορα ραδιόφωνα. Από το 1995 έχει αναλάβει την παραγωγή πολιτιστικών εκπομπών. Εδώ και 15 χρόνια συνεργάζεται με το free press ταξιδιωτικό περιοδικό «On the road». Ταξιδιωγραφεί στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Από το 2020 συνεργάζεται με το ηλεκτρονικό περιοδικό www.thessalonikinfo.gr.


Copyritght 2022 Thessalonikinfo / All rights reserved