SOTOS ΖΩΓΡΑΦΟΣ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΤΑΙΝΙΑ-ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΤΟ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ

Sotos ζωγράφος | γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος

Έχει ολοκληρωθεί η ταινία-ντοκιμαντέρ «Sotos, ζωγράφος… αειπράγμων», μία βιογραφία του Σώτου Ζαχαριάδη. Ο ζωγράφος  δραστηριοποιείται τόσο στη ζωγραφική, όσο και στις εγκαταστάσεις, στη μουσική, στη χαρακτική και στη συγγραφή βιβλίων. Για περισσότερο από 30 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό.

Στη σκηνοθεσία στη φωτογραφία και στον ήχο είναι ο Γιάννης Φραγκούλης, στην έρευνα και το σενάριο ο Αθανάσιος Αθάνατος και στο μοντάζ, στη χρωματική επεξεργασία και στη διόρθωση του ήχου ο Χαράλαμπος Τσαϊρίδης, στο post production, ο Αντρέας Μουμτζόγλου, στον υποτιτλισμό, ο Γιώργος Αυγερινός.

SOTOS ΖΩΓΡΑΦΟΣ: ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Η ΤΑΙΝΙΑ

Η ταινία είναι προϊόν έρευνας του Αθανασίου Αθανάτου, ο οποίος συμμετέχει σε αυτή, παίρνοντας συνέντευξη από τον πολυπράγμονα καλλιτέχνη, έχοντας διαμορφώσει το σενάριο.

Συμμετέχουν καταθέτοντας τις μαρτυρίες τους αρκετοί φίλοι του καλλιτέχνη και συνοδοιπόροι στην τέχνη του. Μέσα από αυτές τις μαρτυρίες, τις καταθέσεις απόψεων και τις αναλύσεις διαμορφώνεται, παράλληλα, μία εικόνα της καλλιτεχνικής κίνησης,

Κυρίως στη Θεσσαλονίκη, από το 1984 και μετά. Αυτή η ταινία είναι, λοιπόν, τόσο μία εργοβιογραφία του καλλιτέχνη Σώτου Ζαχαριάδη όσο και μία αναφορά στα όσα έχουν διαδραματιστεί στον καλλιτεχνικό χώρο της Θεσσαλονίκης, τι τελευταίες δεκαετίες.

Sotos ζωγράφος

                    Ζωγραφικό έργο του Σώτου.

Ο λόγος του καλλιτέχνη «μπερδεύεται» με τις μαρτυρίες, τις προσωπικές αφηγήσεις, τις αναλύσεις του έργου του. Αλλά και με δύο δρώμενα που έχουν να κάνουν αφενός με ένα ποίημα του και αφετέρου με τον τρόπο που συλλαμβάνει την ιδέα, ολοκληρώνει τη σύνθεση, ως σχεδιασμός, και την εκτελεί στον καμβά.

Το πάρτι γενεθλίων του δίνει μία εύθυμη νότα και οι ευχές, στο τέλος της ταινίας, ανθρώπινη διάσταση.

Ο θεατής, μετά τη θέαση της ταινίας, μπορεί να έχει μία γενική εικόνα. Η εξειδίκευσή της θα είναι μία διανοητική επεξεργασία όταν θα δει τα έργα του καλλιτέχνη, αυτά που ήδη έχουν γίνει και αυτά που θα εκτεθούν στο μέλλον. Θα δομήσει τη δική του αφήγηση.

SOTOS ΖΩΓΡΑΦΟΣ: ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Στην ταινία, “Sotos ζωγράφος”, μιλούν και συμμετέχουν, εκτός από το Σώτο Ζαχαριάδη και τον Αθανάσιο Αθάνατο, οι Φίλιππος Λαμπαδάριος (μουσικός),  Άκης Κερσανίδης (σκηνοθέτης), Γιώργος Γιαννόπουλος (συγγραφέας-εκδότης-περιοδικού «Ένεκεν»), Γιάννης Μήτρου (σκηνοθέτης-υπεύθυνος Almakalma-ψυχαναλυτής).

Οι Νίκος Γιαννόπουλος (σκηνοθέτης), Χάρης Μπασμπάνης (φυσικός), Αλέκος Σταματουλάκης (δημοσιογράφος-συγγραφέας-ιατρός), Κώστας Πετρίδης «Κόκκορας» (φίλος).

Οι μουσικοί Bozo, Νικόλας Καραγκούνης, Νίκος Βουλανάς, Φώντας Ξάνθος, Μιχάλης Σκορδυλάκης και Μπλάκυ.

Οι κινηματογραφιστές Μαρία Οικονόμου (σκηνοθέτης-εικαστικός), Στράτος Κερσανίδης (δημοσιογράφος-κριτικός κινηματογράφου).

Παίζουν οι Χρυσή Γαλιγαλίδου (ηθοποιός), Χριστίνα Παπαδοπούλου (φίλη), στα δύο δρώμενα που υπάρχουν στην ταινία.

Οι καλλιτέχνες Αγάπιος Αγαπίου (καραγκιοζοπαίχτης), Χρήστος Πασχούδης (φωτογράφος),  Αχιλλέας Δημητριάδης (ηθοποιός), Φίλιππος Μάνος (ζωγράφος).

Η παραγωγή ευχαριστεί πολύ όλου για όσα έδωσαν. Η διάρκεια της ταινίας είναι 95 λεπτά.

Sotos ζωγράφος

           Εγκατάσταση του Σώτου.

SOTOS ΖΩΓΡΑΦΟΣ: Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Η ταινία, ευελπιστεί η παραγωγή της, να ξεκινήσει το φεστιβαλική της πορεία από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Να βρει το κοινό της στα άλλα Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα, Πριν να συναντήσει τους θεατές της στις κινηματογραφικές αίθουσες στη χώρα μας και να ταξιδέψει σε άλλα Φεστιβάλ στον εκτός Ελλάδας κινηματογραφικό χώρο.

Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο Youtube για περισσότερα βίντεο | thessalonikinfoΟ Γιάννης Φραγκούλης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960, όπου τέλειωσε το εξατάξιο γυμνάσιο. Σπούδασε χημεία στον Καναδά, στο Μόντρεαλ (Quebec), στο Μόνκτον (New Brunswick) και στην Ορλεάνη (Γαλλία). Το 1989 σπούδασε φωτογραφία στην ΑΚΤΟ, στην Αθήνα. Παρακολούθησε σεμινάρια σημειωτικής, με το Δημήτρη Τσατσούλη (φωτογραφίας, λογοτεχνίας και θεάτρου), στο Ελληνοαμερικάνικο Κολλέγιο. Το 2009 τέλειωσε το Master in Arts, από το Middlesex University, με θέμα της διατριβής του, «Ο μύθος, μια αφηγηματική διακειμενικότητα».


'SOTOS ΖΩΓΡΑΦΟΣ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Copyritght 2021 Thessalonikinfo / All rights reserved