Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: γράφει ο Γιάννης Φραγκούλης

Η πόλη της Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε από τον Κάσσανδρο το 316 ή 315 π.Χ. Της έδωσε το όνομα της γυναίκας του. Ήταν ετεροθαλής αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Πέλα, η πρωτεύουσα της Μακεδονίας, εγκαταλείφθηκε. Και ο λόγος, ήταν ότι δεν είχε πρόσβαση στη θάλασσα, αντίθετα με τη Θεσσαλονίκη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ 

Δε θα ανατρέξουμε στην ιστορία αυτής της πόλης σε αυτό το σημείωμα. Θέλουμε να σας προτείνουμε μία ιστορική ανάγνωση. Για περισσότερα από 2.000 χρόνια, η Θεσσαλονίκη είχε θεμελιώδη ρόλο για τη Βόρεια Ελλάδα και την περιοχή των Βαλκανίων. Όλα αυτά τα χρόνια η Θεσσαλονίκη προσφέρεται σε αυτόν που τη χειρίστηκε περισσότερο. Αυτοί που το χειρίστηκαν ήταν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της. Εξαιτίας αυτού το πρόσωπο αυτής της πόλης αλλάζει συνεχώς.

Είναι αυτονόητο ότι η Θεσσαλονίκη είναι τελείως διαφορετική από ότι ήταν πριν από μερικά χρόνια. Αυτό που βλέπουμε είναι μια διαχρονική εικόνα μιας πόλης που συνεχώς εξελίσσεται και μεγαλώνει. Η παρατήρηση των στοιχείων του αστικού τοπίου είναι μια οπτική αναφορά στην ιστορία της. Αυτό μπορεί να γίνει με μια βόλτα στο κέντρο και τις γειτονιές αυτής της πόλης.

Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΕΝΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑ

Θα επιχειρήσουμε αυτή τη βόλτα με την κάμερά μας. Τα βίντεοκλιπ και τις φωτογραφίες που θα σας παρουσιάσουμε, θα είναι ένα ερέθισμα. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο αν θέλετε. Τα κείμενα που θα συνοδεύουν αυτά τα οπτικοακουστικά δεδομένα θα είναι προϊόν της έρευνάς μας. Αλλά και πάλι, αυτή η έρευνα μπορεί να επεκταθεί από εσάς. Αυτό μπορεί να γίνει εάν κάποιο από αυτά θα κεντρίσει το ενδιαφέρον σας και θα ξυπνήσει την ανάγκη για περαιτέρω αναζήτηση.

Ως εισαγωγή παρουσιάζουμε μία γενική εικόνα της Θεσσαλονίκης. Όπως δείχνουμε μία φωτογραφία ενός άνδρα, μία γενική άποψη. Στη συνέχεια θα δείξουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Με την ίδια λογική θα δείξουμε και τη Θεσσαλονίκη. Σα μία γυναίκα που εμφανίζεται μπροστά μας. Συνιστάται σε εμάς. Το βλέπουμε και το παρατηρούμε. Στη συνέχεια ανακαλύπτουμε αυτά τα στοιχεία της που μας ενδιαφέρουν περισσότερο. Επιπλέον, την αγαπάμε, τη φροντίζουμε, τη βάζουμε στον προσωπικό μας χώρο.

Ας τη δούμε από ψηλά και από απόσταση. Πριν μπούμε στο σώμα της. Να γίνουμε ένα μαζί της. Να την παρατηρήσουμε, να τη μελετήσουμε. Σεβαστείτε την και προσέξτε να μην την πληγώσετε. Καλό ταξίδι σε αυτή την οπτική περιπέτεια.

ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΟΔΩΝ

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣΟ Γιάννης Φραγκούλης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960, όπου τέλειωσε το εξατάξιο γυμνάσιο. Σπούδασε χημεία στον Καναδά, στο Μόντρεαλ (Quebec), στο Μόνκτον (New Brunswick) και στην Ορλεάνη (Γαλλία). Το 1989 σπούδασε φωτογραφία στην ΑΚΤΟ, στην Αθήνα. Παρακολούθησε σεμινάρια σημειωτικής, με το Δημήτρη Τσατσούλη (φωτογραφίας, λογοτεχνίας και θεάτρου), στο Ελληνοαμερικάνικο Κολλέγιο. Το 2009 τέλειωσε το Master in Arts, από το Middlesex University, με θέμα της διατριβής του, «Ο μύθος, μια αφηγηματική διακειμενικότητα».


'ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Copyritght 2021 Thessalonikinfo / All rights reserved