Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Κοντά στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης  και ανάμεσα στους Δήμους Παύλου Μελά και Νεάπολης-Συκεών βρίσκεται το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά. Μία τεράστια έκταση που, από τότε που εγκαταλείφτηκε ως στρατόπεδο, έχει ρημάξει, η χρήση του είναι περιορισμένη σε μία εκκλησία και ένα κτίριο στρατιωτικής χρήσης. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τις διεκδικήσεις της εκκλησίας.

Περίπου στη γωνία της Δαβάκη με τη Λαγκαδά βρίσκεται η εκκλησία της ενορίας της περιοχής του Δήμου Παύλου Μελά που συνορεύει με τους Δήμους Νεάπολης-Συκεών και Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Πριν από δύο χρόνια ο παπάς αυτής της εκκλησίας είχε εκδηλώσει τάσεις επεμβατικές: προσπάθησε να κάνει μία πύλη με τσιμέντο, αλλά όταν κατατέθηκε αγωγή από κατοίκους της περιοχής οι εργασίες σταμάτησαν. Δε γκρεμίστηκε η υπό κατασκευή πύλη, αλλά έμεινε και η βυζαντινή σημαία να μας θυμίζει ότι θα επανέλθει.

 

Απ’ότι μάθαμε η εκκλησία αγόρασε  μία έκταση απ’το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μέσα στο στρατόπεδο και στις 25 Αυγούστου 2016 ξεκίνησε τις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου. Στο βίντεο που θα δείτε φαίνεται όλος ο χώρος, οι εργασίες, οι τάσεις απομόνωσης του χώρου της εκκλησίας και αποκλεισμός της χρήσης του χώρου από όσους δεν «έχουν το δικαίωμα», όπως θα έλεγε μία πινακίδα.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι  οι εκκλησίες είναι για να ενώνουν τον κόσμο και όχι για να ξεχωρίζουν τους μεν απ’τους δε. Ξέρουμε επίσης ότι ο χώρος του πρώην στρατοπέδου είναι ελεύθερος για χρήση απ’τον καθένα, με προϋπόθεση το σεβασμό των συμπολιτών του. Ξέρουμε ακόμα ότι η εκκλησία, απ’την ετυμολογία της λέξης, καλεί όλο το λαό σε μία πνευματική επαφή, όλο το και όχι τους «δικούς της» ανθρώπους. Βέβαια υπάρχει προηγούμενο παρόμοιας αντιμετώπισης στο πρώην στρατόπεδο Τσάμη Καρατάσου, πάλι απ’τη Μητρόπολη Νεάπολης-Σταυρούπολης (μπορείτε να το διαβάσετε εδώ).

Θα είμαστε προσεχτικοί. Το ρεπορτάζ είναι υπό εξέλιξη. Θα ζητηθεί η γνώμη του Μητροπολίτη, του Δημάρχου και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις των εργασιών. Αναμένοντας τις εξελίξεις θα περιμένουμε και τις αντιδράσεις των κατοίκων. Σύντομα θα έχουμε νεώτερα.

Γιάννης Φραγκούλης


'Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019